Kiadott a szenátus a DNA-nak két szenátort

Mindkettejüket korrupcióval gyanúsítják.
Hirdetés

Két szenátort is kiadott szerdán a szenátus az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynak (DNA): Gabriel Oprea volt belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes esetében a bűnvádi eljárás jóváhagyását, Doina Tudor liberális szenátornő esetében pedig az őrizetbe vételt és az előzetes letartóztatást hagyták jóvá.

Opreát azzal gyanúsítja a DNA, hogy még tavaly, belügyminiszteri minőségében 410 000 lejt utaltatott ki a tárca operatív költségvetéséből a minisztérium belső hírszerzésének, hogy a pénzből egy Audi A8 típusú személygépkocsit vásároljanak, amelyet aztán kizárólag személyesen ő használt. Az operatív keretből ugyanakkor csakis a bűnüldöző szervek számára lehet gépjárműveket vásárolni. Oprea azzal védekezett, hogy egyes információk szerint veszélyben volt a testi épsége, ő és családja is fenyegető üzeneteket kapott, és le is akarták hallgatni, ezért volt szüksége egy biztonságos járműre.

Doina Tudort azzal gyanúsítják a korrupcióellenes ügyészek, hogy bűnrészes exférje korrupciós ügyében. Daniel George Tudor ugyanis a DNA szerint a Pénzügyi Felügyelet (ASF) alelnökeként még 2013-ban hárommillió eurót kért a Carpatica biztosítótól annak fejében, hogy elsüllyesszen egy, a biztosítót negatív színben feltüntető jelentést. Az összegből három részletben állítólag 300 ezer euróz kapott, amiből két részletet exneje vett át. Doina Tudor azonban cáfolta bűnösségét, mondván: a kérdéses időpontban nem is tartózkodott az országban.

Ez azonban nem hatotta meg kollégáit, akik 61-57 arányban a kiadatására voksoltak.

Hirdetés