Antal Árpád verzióját támasztja alá az EBRD

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak – a DNA vádjaival ellentétben – nincs oka azt hinni, hogy a Sepsiszentgyörgynek nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel.
Hirdetés

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank „rendelkezésre álló információi” szerint igaza van Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesternek abban, hogy a banktól felvett hitelt

rendeltetésszerűen használta fel

a háromszéki megyeszékhely önkormányzata.

A bank illetékese azzal kapcsolatban válaszolt írásban az MTI kérdéseire, hogy a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) múlt szerdán házkutatást tartott Antal Árpád és munkatársai lakásában és a városházán. Az ügyészség csütörtökön felügyelet alá helyezte, és hatvan napra eltiltotta hivatala gyakorlásától a város RMDSZ-es polgármesterét.

Az EBRD közölte: minden általa finanszírozott beruházást közelről figyel a kedvezményezettekkel együttműködve, és

a legmagasabb normákat alkalmazza a hitelezés tekintetében.

A pénzintézet arra is kitért, hogy támogatja a román hatóságokat a korrupcióellenes harcban, és abban, hogy a törvényeket a közigazgatás minden szintjén alkalmazzák. Megjegyezte, hogy értesült a sepsiszentgyörgyi ügyészségi vizsgálatról, és bízik benne, hogy a hatóságok alaposan kivizsgálják az ügyet, és a helyzet hamarosan tisztázódik.

Hirdetés

Mindez azért fontos fordulat, mert a DNA közleménye szerint Antal Árpádot azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan EBRD-hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. A DNA állítása szerint a polgármester az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró kárt okozott az önkormányzatnak.

Antal Árpád kezdetektől cáfolta a vádakat,

és azt állítja, mindent szabályosan végeztek. „2014-ben ellenőrzött a számvevőszék egy szerződést, amelyet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az Európai Fejlesztési Bankkal kötött. Ezt a szerződést (a feljelentők) nem értették meg, mert még ilyet nem láttak, ezért feljelentettek a korrupcióellenes ügyészségnél, amelyik most kijött, hogy megvizsgálja az ügyet” – nyilatkozta a polgármester.

Hirdetés