Szabadlábon, de hivatal nélkül Antal Árpád

Szabadlábon engedték haza Bukarestből Sepsiszentgyörgy polgármesterét, aki viszont 60 napig nem gyakorolhatja tisztségét.
Hirdetés

Igazságügyi felügyeletet rendeltek el a korrupcióellenes ügyészek Antal Árpád esetében, akit közpénzből garantált hitelek eltérítésével gyanúsítanak, miután tegnap házkutatást tartottak nála és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban, majd Bukarestbe vitték kihallgatásra.

A 60 napos eltiltás alatt Antal Árpád nem láthatja el polgármesteri teendőit. Az ügyészek a SC Tractebel Engineering SA cég ellen is eljárást indítottak bűnrészesség gyanújával.

Az ügy

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2009. október 26-án jóváhagyta, hogy a város 12 millió eurós hitelt vegyen fel az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD) tíz éves futamidővel, amiből három évig visszafizetési mentességet élvez a város. Ugyanebben a határozatban megfogalmazták a kölcsön felhasználási céljait is: beruházás a város modernizálásába, azaz utcák, járdák, kerékpárutak, közvilágitás felújítása, parkolók rendbetétele – áll az ügyészek tegnapi közleményében. Magát a hitelszerződést a város és a bank 2010 novemberében kötötte meg az Utcák és közvilágítás felújítása nevű projekt finanszírozására.

Az ügyészek szerint a hitelszerződés megkötése előtt Antal Árpád már előkészített egy szerződést a SC Tractebel Engineering SA céggel, amelynek tárgya a városi infrastruktúra karbantartására kötendő szerződés dokumentációjának összeállítása volt. Az ügyészek azt gyanítják, hogy a cég úgy készítette elő a műszaki leírást, hogy megkönnyítse egy három cégből álló társulásnak, hogy megnyerje a közbeszerzést.

Hogy kedvezzen a munkálatokra kijelölt cégeknek, Antal Árpád megváltoztatta 4 248 728,15 eurónak a rendeltetését, amivel egyúttal 549 321,14 eurós kárt okozott a helyi költségvetésnek, állítják az ügyészek, akik szerint ezt a döntést a polgármester önhatalmúlag hozta meg, sem az önkormányzatot nem értesítette róla, sem a pénzügyminisztériumnak azt a bizottságát, amely önkormányzatok hitelfelvételét hagyja jóvá.

Az ügyészek azzal gyanúsítják a polgármestert, hogy leszűkítette az önkormányzat által megfogalmazott célokat, amelyekre az EBRD-hitel felhasználható, ugyanakkor azt is felróják neki, hogy olyan tárgyú szerződést kötött a közbeszerzést megnyert társulással, amelyre a 273/2006-os törvény értelmében nem fordítható visszafizetendő támogatásból származó közpénz.A szerződésben szerintük törvénytelenül különítettek el

  • 3 647 657,16 eurót karbantartási munkálatokra,
  • 341 967,88 eurót tervezésre,
  • 250 000 eurót jogi viták és sürgős munkálatok rendezésére.

Jelzett törvény szerint karbantartási és tervezési munkálatokra nem lehet ilyen alapokból költeni, a jogi viták rendezését pedig a kivitelező saját forrásaiból kell, hogy állja, a sürgős munkálatokat pedig a helyi büdzsé tartalékalapjából kell fedezni – állítja az ügyészi közlemény.

Hirdetés

Azt is felróják, hogy a Tractebel Engineering összeállította technikai leírás arra kötelezte a városházát, hogy 1 709 839,35 euró előleget fizessen a nyertes társulásnak. A Tractebel Engineering tanácsadó cég ráadásul a felújítási projektben is részt vett konzultánsként és az építési terület igazgatójaként.

Az igazságügyi felügyelet

  • azzal jár, hogy Antal Árpádnak mától 
  • annyiszor kell megjelennie az ügyészek vagy bíróság előtt, ahányszor beidézik,
  • jeleznie kell, ha lakhelyet változtat,
  • rögzített időközönként meg kell jelennie a felügyeletével megbízott szerv előtt,
  • nem utazhat külföldre csak a felügyeleti szerv előzetes jóváhagyásával,
  • nem gyakorolhatja polgármesteri tisztségét,
  • nem léphet kapcsolatba azokkal, akiket a felügyeleti rendelkezés konkrétan megemlít,
  • nem birtokolhat, nem használhat és nem viselhet fegyvert.

Az ügyészek szerdán rendeztek házkutatást Antal Árpád lakásán és a polgármesteri hivatalban, majd Bukarestbe vitték kihallgatásra. Onnan a polgármester szabadlábon távozhatott.

Mielőtt Bukarestbe vitték volna, Antal azt írta a Facebook-oldalára, hogy az EBRD-vel kötött szerződést a hatóságok nem értették meg. Két éve vizsgálta a Számvevőszék is, de nem értette meg az új típusú szerződést, amilyent elsőként a sepiszentgyörgyi önkormányzat kötött nemzetközi hitelintézettel, ezért feljelentette Antalt, emiatt szállt ki most a DNA.

A Krónika viszont azt írja, a számvevőszék központi nyilvántartásában nem szerepel 2014-es vagy 2015-ös, a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál feltárt szabálytalanságra vonatkozó, az ügyészségnek továbbított jegyzőkönyv. Az intézmény nem tett feljelentést a polgármester ellen, erősítette meg a lapnak Lakatos Péter, a számvevőszék bukaresti tanácsosa.

A lap értesülései szerint a szentgyörgyi hitelszerződés ügyében a számvevőszék Kovászna megyei auditorai állítottak ki jegyzőkönyvet, amelyben több pontban kifogásolják a megállapodás előírásait. A számvevőszéki jelentést azonban a polgármesteri hivatal megtámadta a közigazgatási bíróságon, ahol még nem született ítélet a perben.

Hirdetés