Ennyi igazolatlan hiányzás gyűlhet össze egy megyében egy félév alatt

Meglepő számadatok láttak napvilágot. Kolozs megyében megpróbálnak fellépni a jelenséggel szemben.
Hirdetés

Hihetetlen statisztikát tett közzé a Pro TV című kereskedelmi adó arról, mennyit lógnak a romániai diákok az iskolából: Konstanca megyében például, ahol 110 000 diák tanul a közoktatásban, az első félév alatt összesen 1 080 000 órányi hiányzás gyűlt össze, amiből a megyei tanfelügyelőség szóvivője, Cristina Ivan szerint 420 ezer igazolatlan.

Az egyik megkérdezett diák elmondta: természetesen ő is lóg néhanapján, mivel „ha nap mint nap állandóan az iskolában kéne lennie, megbolondulna.”

A tanárok természetesen megpróbálna fellépni a lógások ellen. Az egyik osztályfőnöknő, Viorica Bucur elmondta: kitalálta, hogy az iskolán kívül,, üdítőzés közben tart osztályfőnöki órát. A gyerekek imádták az ötletet – mire azonban elértek a vendéglátó-ipari egységbe, ahol meg kellett volna tartani az órát, húsz diákból csak öt-hat volt meg, a többiek „alternatív” elfoglaltság után néztek.

És akkor büszkélkedjünk egy erdélyi megyével: Kolozs megyében is jelentős gondot okozott a tömérdek lógás, ezért kísérleti programot indítottak a megfékezésére. A szülőket levélben értesítik gyermekük hiányzásainak számáról, a szórakozóhelyeken pedig naponta ellenőrzést tart a rendőrség.

Hirdetés

A notórius lógósok elveszítik a szociális és az érdemösztöndíjakat, húsz igazolatlan hiányzás fölött pedig a lógós diák kicsapható az iskolából.

Ennek nyomán Valentin Cuibus, a Kolozs megyei tanfelügyelőség vezetője szerint a program kezdete óta évi öt százalékkal csökken az igazolatlan hiányzások száma.

A kérdés az, mikor jut majd eszébe az illetékeseknek, hogy a lógások számát a tananyag megreformálásával, érdekesebben való tálalásával, a lexikális tudás biztosítása mellett kreativitást fejlesztő gyakorlatokkal is meg lehet próbálni csökkenteni.

Hirdetés