Románia, a boldog gyerekek országa

Felmérés igazolja, hogy a román gyerekek a legboldogabbak. Még a norvég gyerekeket is lekörözik.
Hirdetés

A Children’s Worlds (Gyermekek világa) nemzetközi szervezet a világ 16 országában, köztük Romániában arról kérdezte a gyerekeket, hogy mennyire elégedettek, boldogok, hogyan vélekednek saját magukról, és helyzetükről. Meglepő és elgondolkodtató eredmények születtek, mely szerint az olyan nyugati országok, ahol a gyerekek többsége általános jólétben nevelkedik, csak sereghajtóak, míg a kevésbé fejlett országok a lista élére törnek. Konkrétan Románia vezeti a listát, második helyen Lengyelország, míg a dobogó harmadik helyén Kolumbia szerepel. Még Algéria, Törökország, és a Dél-afrikai Köztársaság is megelőzi Németországot, illetve Nagy-Britanniát.

A Daily Mail beszámolója szerint tíz gyerekből 9,08 elégedett a családi körülményeivel, négy gyerekből 3,75 önbizalommal nyilatkozott saját külsejéről. Az egészséges öntudatot az Adevărul azzal hozza összefüggésbe, hogy a gyerekek kisebb hányadának – a megkérdezettek 77 százalékának – van internet-hozzáférése. Dél-Koreában például a megkérdezett gyerekek 94 százalékának van internete, és ők a leginkább elégedetlenek a külsejükkel. Lengyelországban nyilatkozták a legtöbben, hogy biztonságban érzik magukat otthon, ezen a listán Románia az ötödik helyen szerepel. Külön táblázatot kapott az iskolai zaklatások gyakorisága: a megkérdezett román gyerekek közül 14 százaléknyian mondták azt, hogy háromnál többször zaklatták őket.

A felmérésben nyolcéves gyerekeket kérdeztek, de hogy pontosan hányat, és milyen minta szerint, az nem derül ki a sajtóbeszámolókból, pedig nem mellékes tényező. 

Hirdetés