Nem tetszik az amerikai nagykövetnek a rágalmazást tiltó törvény

A cél hivatalosan bizonyos társadalmi csoportok védelme a nyilvános gyalázkodástól. Azonban a jogvédők attól tartanak: valójában a szólásszabadságot korlátozná. Utóbbiakhoz most Hans Klemm amerikai nagykövet is csatlakozott.
Hirdetés

Újabb fejmosást kapott Románia az Egyesült Államok részéről egy vitatott törvénytervezet miatt, amely hivatalosan bizonyos társadalmi csoportok rágalmazását vagy gyalázását hivatott megakadályozni, a bírálók ugyanakkor a szólásszabadság korlátozásának szándékát látják mögötte.

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete hétfőn fontosnak tartotta közleményt kiadni, amelyben elítélte a törvénytervezetet, amelyet Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke nyűjtott be. A nagykövet a közleményben leszögezte: a szólásszabadság védelme, még akkor is, ha a használt kifejezések sértőek, egy egészséges, demokratikus társadalom alapvető vonása. „Elítéljük a diszkriminációt és a gyűlöletkeltést, ugyanakkor ellenezzük az olyan törvényeket, amelyek a szólásszabadság kárára tiltják meg a sértő kifejezések használatát. Ahogy Obama elnök is nyilatkozta: A gyűlöletbeszéd elleni legjobb fegyver nem az elnyomás, hanem a szólásszabadság, a tolerancia hangjai, amelyek közösen lépnek fel a bigottság ellen” – áll a közleményben.

A törvénytervezet értelmében a rágalmazáson az olyan kijelentések vagy tettek értendők, amelyek egy társadalmi csoporthoz való tartozásuk miatt hoznak hátrányos helyzetbe egy személyt.

A tervezet azt is előírja, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) keretében létre kell hozni az Emberi Méltóság és Tolerancia Előmozdításának Osztályát, amelynek a valamely társadalmi csoporthoz való tartozás miatti rágalmazás megelőzése lesz a feladata. A képviselőház jogi bizottsága növelte a rossz hírnév keltéséért járó bírságokat: a büntetés 1000-től 30 ezer lejig terjedhet, ha a diszkrimináció szenvedő alanya magánszemély, és 2000-től 100 ezerig, ha csoport. A szenátus által elfogadott verzióban a felső határ még 60 ezer lej volt.

Az Expert Forum, a Freedom House Románia és a Társadalmi Párbeszédért Csoport jogvédő szervezetek nyílt levélben fordultak a képviselőkhöz, amelyben a tervezet elvetésére kérik őket. „Véleményünk szerint egy ilyen törvény eszközként használható a sajtó és a civil társadalom megfélemlítésére, és a szólásszabadság súlyos megsértéséhez vezethet” – áll a levélben, amelynek aláírói szerint a sértés, illetve a társadalmi csoport fogalma is nehezen meghatározható.

Hirdetés

Liviu Dragnea ugyanakkor azzal indokolta a jogszabály szükségességét, hogy nem szabad megengedni a kisebbségellenes megnyilvánulásokat.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke korábban a Krónikának nyilatkozva úgy vélekedett, a helyzet lényegesen árnyaltabb.„A vita túlpolitizált, sokan el sem olvasták a jogszabályt, amelynek pozitív oldala is van. Tartalmaz fontos előírásokat, mint például azt, amely szerint a közigazgatásban is előtérbe kell helyezni az esélyegyenlőség és az emberi méltóság témáját, mint ahogy azt is tartalmazza, hogy ezeket az elveket az oktatásban is alkalmazzák” – mutatott rá Asztalos.

A CNCD-elnök szerint a jogszabály nem a szólásszabadság korlátozását célozza. „Nem hiszem, hogy arról szól, hogy a politikusokat nem lehet anyázni” – fogalmazott.

 

 

Hirdetés