Magyar nyelvű felvételi is lehet a váradi orvosira

Ehhez csak annyi szükséges, hogy minél többen kérjék.
Hirdetés

Ha elegen igénylik, lesz magyar nyelvű felvételi a Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti karán. Dr. Pallag Annamária, az orvosi egyetem dékánhelyettese az Erdon.ro-nak nyilatkozva felidézte, hogy korábban lehetett magyarul felvételizni hozzájuk, viszont az elmúlt két évben már nem szervezett az egyetem magyar nyelvű felvételit, mert nem volt rá igény.

Pallag Annamária szerint ez feltehetőleg azért volt így, mert a magyar diákok arra gondolva, hogy könnyebb dolguk lesz az egyetemen, ha bejutnak, ezért már a felvételire kért tananyagot is eleve románul tanulták meg. A dékánhelyettes leszögezte: az egyetemen bármikor vissza lehet vezetni a magyar nyelvű felvételit, ehhez azonban arra van szükség, hogy a magyarul felvételizni kívánó magyar diákok nyújtsanak be egy erre vonatkozó kérvényt az egyetem titkárságán legkésőbb március elejéig. Pallag Annamária hozzátette, hogy a beérkezett kérvények alapján a kari tanács márciusi ülésén dönthetnek majd a magyar nyelvű felvételi vizsgák újbóli bevezetéséről. Mint mondta, az lenne a jó, ha minél több kérvény érkezne be.

Mint arról beszámoltunk, az egyetem eleve azt tervezi, hogy magyar nyelvű orvosi képzést indít – abban az esetben, ha elegendő jelentkező lesz.

Hirdetés