Bíróság: a nem létező Székelyföld etnikai alapon szerveződik

Ezért nem népszerűsíthető a turizmusa, mert ki hallott már ilyesmit.
Hirdetés

Azért nem népszerűsíthető a Székelyföld turizmusa, mivel ilyen nevű területi egység hivatalosan nem létezik, ráadásul ez a nem létező térség etnikai alapon szerveződik – ezt az indoklást a marosvásárhelyi táblabíróság volt képes kipréselni magából, amikor jogerősen elutasította a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését.

A táblabíróság február 4-én hozott ítéletet a szövetség kezdeményezőinek fellebbezése nyomán, a Pro Turismo Terrae Siculorum a Facebook-oldalán tette közzé az indoklást.

Az alkotmány 3. cikkelye szerint Romániát községek, városok és megyék alkotják, a szövetség pedig egy nem létező térséget kíván népszerűsíteni – állapította meg a bíróság.

A januári alapfokú elutasítás után a szövetség alapítói olyan dokumentumokat csatoltak a fellebbezéshez, amelyek bizonyítják, hogy több más történelmi régió neve szabadon használható. A jogerős döntés indoklása szerint ezek a dokumentumok nem vehetők figyelembe a Székelyföld esetében, mivel például a Barcaság, Bukovina, az Avasvidék vagy a Körösvidék nem etnikai alapon szerveződő térségek.

A Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség létrehozását 14 Hargita, Kovászna és Maros megyei turisztikai és vidékfejlesztési egyesület kezdeményezte tavaly októberben azzal a céllal, hogy székelyföldi turisztikai célpontokat népszerűsítsen Romániában és külföldön.

Hirdetés