NSKI: nem kapnak elég pénzt a határon túliak

A jelenlegi összeg ötszöröse talán elég lenne.
Hirdetés

A külhoni magyarságra a magyar költségvetés elenyésző, kevesebb mint két tized százalékát fordítja az ország, a jelenlegi 21 milliárd forintot legalább 100 milliárd forintra kellene növelni – mondta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) igazgatója csütörtökön Budapesten, a II. Kárpát-medencei közgazdász-konferencián.

Horkay Nándor a magyar nyelvű gazdasági képzésről rendezett kétnapos tanácskozáson, a Budapesti Corvinus Egyetemen arról beszélt, a Kárpát-medencei magyarság legértékesebb erőforrása a humánvagyon, a magyar anyanyelvet beszélő, magyar kultúrkörhöz tartozó emberek, ugyanakkor 2001 és 2011 között 1,1 millióval csökkent a Kárpát-medencében magukat magyarnak vallók száma.

Kitért arra: míg a hagyományos támogatáspolitika „szokás alapon” támogatta a külhoni oktatást, kultúrát, ezt fel kell, hogy váltsa a fejlesztéspolitika, a gazdaság- és területfejlesztés, infrastruktúrafejlesztés és intézményfejlesztés politikája, amely garantálhatja a külhoni magyarság megmaradását a szülőföldjén.

 

Hirdetés