Küszöbön a rágalmazás elleni törvény

Akár egy garzonlakás árába is kerülhet egy becsületsértő bejegyzés a Facebookon, ha elfogadják ezt a jogszabályt.
Hirdetés

A képviselőház jogi és emberi jogi bizottsága elfogadta Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke törvénykezdeményezését, mely a rágalmazásért járó büntetések drasztikus emeléséről, és egy becsületsértés-ellenes tanács létrehozásáról szól. Dragnea azt szeretné elérni, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács keretében hozzanak létre egy szankcionáló jogkörrel is felruházott külön intézményt az emberi méltóság és a tolerancia védelmében.

A törvénykezdeményezés megszabja azt is, hogy milyen összeggel büntethetőek a magánszemélyeket vagy társadalmi csoportokat rágalmazók, becsületsértők: előbbi esetben ezer lejtől 30 ezer lejre, utóbbiban 2 ezer lejtől 100 ezer lejre terjedhet az összeg. A szenátus által már elfogadott tervezetben egyébként ennél jóval kisebb összegek szerepeltek. A PSD ideiglenes elnöke még tavaly októberben jelezte, hogy módosítani fogja a jogszabályt.

Ha érvénybe lép, arra kötelezi a rádiókat, televíziókat, hogy a toleranciát népszerűsítő adásokat tűzzenek műsorra, a pedagógusok beszéljenek a diákoknak a tolerancia fontosságáról, továbbá az oktatási intézmények dolgozzanak ki egy tervet az intolerancia megelőzésére. Minden 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalat hasonló terveket kell megvalósítson.

A képviselőház szakbizottságában 17-en szavaztak a törvénykezdeményezés mellett, 5-en ellene. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői azért szavaztak ellene, mert úgy vélik, hogy a büntetőtörvénykönyv, és különösen a polgári törvénykönyv elegendő védelmet nyújt a rágalmazókkal, becsületsértőkkel szemben, Dragnea törvénykezdeményezése pedig túlzó büntetéseket szab ki. Az indítvány érvénybe lépése egyet jelentene a Facebook cenzúrásával, és jelentősen korlátozza az újságírók szólásszabadságát is. Civil szervezetek is kifejezték tiltakozásukat, akik úgy gondolják, hogy Dragnea ötletei társadalmi megfélemlítést jelentenek.

A rágalmazásellenes intézmény mintegy 3 millió lejjel terhelné a központi költségvetést, és tíz személy számára biztosítana munkahelyet. A létrehozásáról immár a képviselőház dönt.

Hirdetés