Bűnvádi eljárás a volt legfőbb ügyész ellen

A korrupcióellenes ügyészek szerint jogtalanul vett igénybe rendőri kíséretet.
Hirdetés

Bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Tiberiu Niţu volt legfőbb ügyész ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanúja miatt a törvénytelenül használt rendőri kísérettel kapcsolatos vádak kapcsán. A DNA kedden reggelre ismertette a volt főügyésszel a bűnvádi eljárás beindításának tényét.

Niţu esete Gabriel Oprea korábbi miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ügyéhez kapcsolódik. A DNA szerint a belügyminisztérium 2014-ben törvénytelenül megállapodást kötött a legfőbb ügyészséggel, amely nyomán Niţu 2014 áprilisa és 2015 októbere között mintegy hétszázszor – vagyis átlagosan napi kétszer – vett igénybe rendőri kíséretet törvénytelenül.

Ennek nyomán a DNA szerint anyagi kár érte a bukaresti rendőr-főkapitányságot, miközben a legfőbb ügyész jogosulatlan haszonra tett szert.

A botrány nyomán Niţu múlt kedden lemondott tisztségéről”. Az ügyészségről kijövet kedden azt mondta: sohasem kért hivatalos kíséretet. „A hivatalos személyeknek kijáró védelmi szint és annak megvalósulási módja nem az illető személyt, hanem az intézményt illeti meg, annak felelőssége függvényében. A törvény értelmében a kormányőrségnek jogában áll más intézményektől, így a belügyminisztériumtól is támogatást kérni a tisztségviselők védelméhez. A megállapodást a belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére írtuk alá, nem én kértem. A legfőbb ügyészi teendők végzésével arányos kísérettel és védelemmel rendelkeztem” – jelentette ki Niţu.

Hirdetés