Újabb kerítés épül a macedón-görög határon

Hogy hatékonyabban távol tarthassák az illegális bevándorlókat.
Hirdetés

A macedón hadsereg hétfőn megkezdte a Görögországgal közös határon épülő kerítés második sorának telepítését, hogy megfékezze az illegális határátlépéseket – értesült a vesti.mk macedón hírportál.

A kerítés első sorát november közepén kezdték el kiépíteni Gyevgyelija közelében. Akkor úgy tervezték, hogy a három méter magas határzár ötven kilométer hosszan húzódik majd azon a határszakaszon, amelyen a legtöbb illegális határátlépést regisztrálták, de eddig még nem készült el az építmény. A második vonal 37 kilométer hosszú lesz, és az előzőtől öt méterrel beljebb húzódik majd.

A tervek szerint Macedónia így a teljes déli határát védeni tudja.

Az információk szerint az új kerítést azért emelik, hogy az akadály által a rendőrségnek több ideje legyen reagálnia az esetleges illegális átlépésekre, illetve hogy hatékonyabban állítsa meg az országba bejutni igyekvő gazdasági bevándorlókat.

Hirdetés

November közepe óta Macedónia csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek, így azok a migránsok, akik nem tudják bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphetnek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba. A határellenőrzésen január közepén tovább szigorítottak, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kell, és csak azok folytathatják útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket. Azok, akik nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, gazdasági bevándorlónak minősülnek.

A macedón biztonsági szervek adatai szerint a kerítés első vonalának novemberi telepítése óta mintegy 19 ezer illegális átlépési kísérletet akadályoztak meg, és csak januárban 4 ezer gazdasági bevándorlót fogtak el. Az év eleje óta Macedóniába több mint 62 ezer Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkező migráns lépett be.

A várakozások szerint a következő napokban növekedni fog a Macedóniába érkező migránsok száma, miután véget ér a görög általános sztrájk.

 

Hirdetés