Mindenki nyugodjon le, román testőrök védik az ENSZ-vezetőket

Mégpedig a világszervezet líbiai képviseletét, köztük az ENSZ-főtitkár líbiai különmegbízottját.
Hirdetés

A román állami testőrszolgálat (SPP) egy 12 tagú különítménye fog gondoskodni a líbiai ENSZ-képviselet vezetőinek, köztük az ENSZ-főtitkár líbiai különmegbízottjának védelméről – ez derült ki Klaus Johannis elnök leveléből, amelyben a parlament hozzájárulását kérte a román katonák külföldi küldetéséhez.

A különítmény megbízatása egyelőre egy évre szól, amelyet igény szerint meghosszabbítanak. A misszió költségeit az ENSZ fizeti, az SPP-tisztek otthoni bérköltségeit Románia fedezi.

Románia aktív résztvevője a nemzetközi békemisszióknak. Az ország Legfelső Védelmi Tanácsa decemberi döntése értelmében idén 1181 román katona vállal szerepet a külföldi békemissziókban, 158-cal több, mint tavaly. A román belügyminisztérium ugyanakkor 1530 rendőrrel és csendőrrel fog részt venni a NATO, az Európai Unió, az EBESZ és az ENSZ égisze alatt szervezett missziókban: ez 91-gyel marad el a tavalyi létszámtól.

A magas rangú tisztségviselők védelmét biztosító SPP is már több mint egy évtizede teljesít külföldi szolgálatot az ENSZ-missziók kötelékében: ezekben a testőrszolgálat több mint 300 tisztje vállalt szerepet olyan konfliktusövezetekben, mint Afganisztán, Szudán és Szíria.

Hirdetés