RMDSZ-es belharc áldozata lehet a közös magyar jelölt Marosvásárhelyen

A központi pártvezetés támadja a Maros megyei szervezet elnökét.
Hirdetés

Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke csütörtökön bejelentette, hogy Soós Zoltán nem a magyar politikai szervezetek közös jelöltjeként, és nem is függetlenként, hanem az RMDSZ színeiben indul a polgármester-választáson. Brassai egyébként Soóssal, valamint Biró Zsolttal, az MPP elnökével tartott közös sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen.

Brassai ezzel a bejelentéssel nyíltan szembement az RMDSZ központi vezetésének álláspontjával. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ugyanis a múlt héten leszögezte: „A mi ajánlatunkra Marosvásárhelyen megvalósulhat az összefogás: Soós Zoltán, az összmagyar előválasztás győztese,

az RMDSZ és a két magyar párt közös polgármesterjelöltje.”

A Maros megyei RMDSZ elnöke szerint azért kell Soósnak a tulipán jele alatt versenybe szállnia, mivel a önkormányzati választás lebonyolítását szabályozó törvény egyik cikkelye alapján a kisebbségi szervezetek csak a saját megnevezésük és logójuk alatt vehetnek részt, koalíciót nem hozhatnak létre.

Brassainak Kovács Péter ügyvezető elnök lőtt vissza pénteken. Kovács azt nyilatkozta az Erdély FM marosvásárhelyi rádiónak, hogy a csütörtöki bejelentés nincs összhangban az eddigi, Marosvásárhelyről szóló politikai megállapodásokkal.

„Az RMDSZ országos vezetése az MPP és az EMNP elnökeivel folytatott tárgyalásokon és ezen kívül a nyilvánosság előtt is több alkalommal egyértelművé tette, hogy a Szövetség nem akarja kisajátítani Soós Zoltánt. Keressük a közös jelölt támogatásának a legmegfelelőbb formáját. Ennek értelmében elvárjuk a Maros megyei és a marosvásárhelyi RMDSZ-vezetőktől, hogy hagyjanak nyitva minden jogi lehetőséget arra, hogy a magyar polgármesterjelölt élvezze az RMDSZ-en kívül a két magyar párt támogatását is.” – mondta Kovács Péter.

Hirdetés

Az ügyvezető elnök szerint

Brassai Zsombor nem sajátíthatja ki a jelöltet az RMDSZ számára,

miután eddig folyamatosan az összefogásról beszélt.

„Mi továbbra is kitartunk amellett, hogy Soós Zoltánt minden magyar alakulat támogassa, és továbbra is keressük ennek a keretét. Jelen pillanatban azt látjuk, hogy a valós összefogásra nem zárhatjuk ki a független jelölt közös támogatását sem. Meglátásunk szerint nem visz közelebb a célunkhoz, ha folyamatosan sajtótájékoztatókon jelentünk be újabbnál újabb, gyakran egymásnak ellentmondó vagy megvalósíthatatlan elképzeléseket” – fogalmazott Kovács Péter.

Hirdetés