A szocdemek együttműködnek a parlament „migránspártjával”

Hivatalosabban: a PSD választási keretmegállapodást kötött az UNPR-vel.
Hirdetés

Keretmegállapodást kötött a júniusi helyhatósági választásokon történő együttműködésről csütörtökön a román Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi koalíciós partnerével, a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR), amely jelenleg a mérleg nyelvét képezi a bukaresti parlamentben a jobb- és baloldal között.

A megállapodás szabad kezet ad a két párt területi szervezeteinek, hogy helyi érdekeik függvényében döntsenek az esetleges együttműködés módjáról. A megállapodás szerint a két párt az önkormányzati voksoláson elért eredmények ismeretében később határoz az év végi parlamenti választásokon történő együttműködésről.

A megállapodásban az UNPR vállalta, hogy nem támogatja a jobboldali pártok által sürgetett kétfordulós polgármester-választás bevezetését. A tervezetet, mint ismeretes, az RMDSZ is ellenzi.

Az UNPR, amely a 2012-es parlamenti választások óta a frakciójába átült képviselőknek köszönhetően megháromszorozta parlamenti súlyát, eredetileg nagyobb árat kért a szociáldemokratáktól koalíciós hűségéért, de az Oprea-ügy bekavart: a bűnvádi eljárás alá helyezett pártelnök megtépázott imázsa miatt be kellett érnie egy „halvány ígérettel”.

Hirdetés

Az UNPR állítólag először 50, később pedig csak 35 befutó parlamenti helyet követelt a PSD-től cserében azért, hogy nem engedi megváltoztatni a tisztségben lévő polgármesterek újraválasztását segítő és így a PSD-nek kedvező egyfordulós helyhatósági választási törvényt. A PSD azonban úgy ítélte meg, hogy a közvélemény-kutatásokban 2-3 százalékra taksált UNPR most már nem segíti, hanem visszahúzza a pártot, ezért nem akarta elkötelezni magát amellett, hogy ismét „nyakába vegye” az UNPR-t.

Az UNPR a „parlamenti migrációból” (román nevén: „traszeizmus”) sportot űző politikusok gyűjtőpártjaként alakult 2010-ben. Egyszer sem szerzett legitimitást a választásokon, hiszen mindig a PSD jóvoltából jutott parlamenti képviselethez.

Hirdetés