Az EMNT irodáiban vizsgálódott az adóhivatal

A másfél hónapon át tartó, alapos vizsgálat során mindent rendben találtak.
Hirdetés

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke Tiboldi László alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón számolt be az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) adócsalás elleni osztályának EMNT-nél lefolytatott vizsgálatáról. Mint kiderült: az elmúlt másfél hónapban a hivatal elkérte az elmúlt öt év összes támogatási szerződését, az éves tevékenységi beszámolókat, a mérlegeket és a civil szerződéseket.

Azt ellenőrizték, hogy az egyesület tevékenysége mennyire van összhangban az egyesület alapszabályzatában megfogalmazott célokkal. Ehhez január közepén a korábban magyar nyelven elvitt iratok román fordításait is megkapták. Sándor Krisztina elmondta: a hivatal ellenőrei, mindent rendben találtak, és január végén a vizsgálatot lezáró jegyzőkönyv és átvételi elismervény kíséretében visszaadták az eredeti változatban elkért iratokat is. Az elnök nehezményezte, hogy az EMNT-nek saját költségen kellett lefordíttatnia a papírokat, holott természetes módon a román hatóságokat kellett volna terhelje a költség.

Tiboldi László alelnök szerint az adóhivatal vizsgálódása illeszkedik azon magyarellenes intézkedések sorába, melyek a magyar közösséget érintették a múlt év novemberétől kezdődően.

A sajtótájékoztató keretében az EMNT képviselői üdvözölték a a Maros Megyei Törvényszék döntését, melynek következtében a székely zászló nem minősül reklámzászlónak, és a honosítás folyamatáról is beszámoltak. Jelenleg országos szinten 31 Demokrácia-központban – a magyar konzulátusokkal együttműködve – végzik ezt a munkát, valamint az ehhez kapcsolódó egyéb feladatokat. Világszerte 785 ezer kérelmet adtak le a magyar állampolgárság könnyített eljárásban történő megszerzéséhez, és ennek több mint fele Erdélyből származik. Az innen beérkező kérelmek mintegy 70%-át az elmúlt 5 évben a Demokrácia-központok munkatársai állították össze – számol be az EMNT sajtóirodája.

Hirdetés