SZNT: szervezzenek szolidáris megmozdulásokat a világ magyar közösségei

Izsák Balázs azt szeretné, ha a Székely Szabadság Napján nem csak Marosvásárhelyen tiltakoznának a román hatóságok jogtiprásai ellen.
Hirdetés

Szolidaritási megmozdulások szervezésére kérte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a világ magyar közösségeit 2016. március 10-ére, a Székely Szabadság Napjára. Az MTI-hez vasárnap eljuttatott felhívásban Izsák Balázs, az SZNT elnöke arra kérte a világ magyar közösségeit, hogy lehetőleg a marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel egy időben, Románia külképviseletei előtt nyilvánítsák ki a székelység autonómiaigényének támogatását, és adjanak hangot tiltakozásuknak a román hatóságok által elkövetett jogtiprásokkal szemben.

„Mindig fontosnak tartottuk, hogy üzeneteink eljussanak más népekhez is, de a világ országait irányító hivatalosságok is tájékoztatást kapjanak a székelység helyzetéről és törekvéseiről” – áll a felhívásban. Az SZNT elnöke azért tartotta fontosnak a más országokban szervezett megmozdulásokat, mert „nem egy nyugati kancellária csak a bukaresti sikerpropagandát ismeri”, amely szerint a székelység helyzete példaértékűen megoldott.

„Ez már a korábbi években sem volt igaz,ráadásul a helyzet az utóbbi időben romlott”

– állapította meg Izsák Balázs.

Úgy vélte, arra kell felhívni a figyelmet, hogy Románia megszegi a nemzetközi kötelezettségvállalásait a nyelvi jogok tekintetében, folytatja a székely jelképek és a magyar nyelvű feliratok üldözését, és egyre nagyobb arányokat ölt a magyar nemzetiségű közéleti szereplők hatósági zaklatása. Nem hárult továbbá el az a veszély sem, hogy Románia közigazgatási átszervezése a székelységet hátrányosan érintő, súlyosan jogfosztó módon menjen végbe.

„A világ csak akkor fog felfigyelni tiltakozásunkra, ha a jogfosztásra, antidemokratikus hatósági fellépésre folyamatosan figyelmeztetünk és rendszeresen tájékoztatjuk a nemzetközi szervezeteket és a világ országainak kormányait” – fogalmazott a felhívásban Izsák Balázs. 

Hirdetés