Romániát is elérheti a sertésinfluenza-járvány

Ukrajnában eddig 122-en haltak meg a sertésinfluenza miatt. A román hatóságok attól tartanak, hogy a járvány átterjedhet Suceava megyébe.
Hirdetés

Ukrajna középső és keleti részén egyre nagyobb méreteket ölt az sertésinfluenza-járvány. Az ukrán egészségügyi miniszter jelentése szerint mindeddig 122-en haltak bele a megbetegedés szövődményeibe, ezért óvintézkedéseket vezettek be az ország egész területén. Csak Kárpátalján több mint 150 oktatási intézményben rendeltek el kényszerszünetet.

Mivel a H1N1 vírus Suceava megyével szomszédos csernyivci körzetben öt halálesetet okozott, a prefektus megbízásából a hatóságok különböző megelőző intézkedéseket vezettek be a régióban a járvány átterjedésének megállítása érdekében. A sireti határátkelőnél állandó orvosi szolgálatot állítottak fel, beoltották a határőrség teljes személyzetét, szórólapokkal hívják fel a határt átlépők figyelmét a veszélyekre, a lakosságnak pedig azt ajánlják, hogy kerüljék az Ukrajnába való utazást. Mintegy 11 ezer védőoltást osztottak ki a megyében, melyek közül 9 ezret a fokozottan veszélyeztetett idősebbeknek és gyerekeknek tettek elérhetővé.

Arra kérik a lakosságot, hogy akiknél megjelennek a betegség tünetei – láz, köhögés, torokfájás, ízületi és izomfájdalmak, hasmenés és hányinger – jelentkezzenek a ragályos betegeket ellátó egészségügyi intézményekben.

Hirdetés