Kelemen továbbra is magyar-román megállapodást akar

Bár ennek az idei választási év annyira nem kedvez.
Hirdetés

Továbbra is szorgalmazza az RMDSZ a többség és kisebbség közötti paktum megkötését. Az Erdély FM beszámolója szerint Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy gondolja, 2016-ban is aktuális az a tavaly felvetett ötlet, hogy a romániai magyar kisebbség és a többségi politikai pártok képviselői kössenek megállapodást, amelyben vállalják, hogy nem csorbítják a kisebbségek jogait. Kelemen szerint a megszerzett jogok védelme most azért is kihívás, mert 2016 választási év, és a román pártok ilyenkor hajlamosak nacionalista hangot megütni, mert ettől szavazatokat remélnek.

„Olyan időket élünk, amikor a többségi politikai pártok képviselőivel, az államelnök védnöksége alatt, igenis érdemes lenne megkötni ezt a megállapodást, ami arról szólna, hogy a megszerzett jogokat nem vonják vissza, nem csorbítják, sem törvényes kezdeményezésekkel, sem törvény alkalmazási problémák nem merülnek fel, tehát alkalmazzák a törvényeket – mondta Kelemen”

Az RMDSZ-elnök megjegyezte, bár szükség lenne ennek a megállapodásnak a megkötésére, a választási év nem kedvez ennek, kevés esélyt lát arra, hogy ez a többség és kisebbség közötti paktum idén megszülessen.
 

Hirdetés