Feljelentették a magyarfelirat-gyűlölő Tanasăt

Eddig ő jelentett fel fűt-fát közintézmények magyar feliratai és jelképei miatt. Most rá is bírósági eljárás várhat gyűlöletkeltés miatt.
Hirdetés

A legfelsőbb bíróságon jelentette fel Dan Tanasăt egy állampolgár, aki erőszakra és gyűlöletre való felbujtással vádolja a magyar feliratok és szimbólumok ügyében mindenkivel háborúban álló spanyolországi hivatásos feljelentőt.

A Tiberiu Nițu legfőbb ügyésznek írt levélben Kis Péter azzal vádolja Tanasăt, hogy a január 24-én, a blogjára feltöltött, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalra tűzött gyászlobogó kapcsán megjelent írásában, gyűlöletet kelt a magyar közösség ellen.

A szerző szerint „a valóság egyértelmű és szándékos elferdítése” érhető tetten akkor, amikor egy tényszerű helyzetről beszél: nevesen arról, hogy a polgármesteri hivatal, a helyi tanács döntésének megfelelően, gyászlobogót tűzött ki amiatt, hogy elhunyt a város egyik díszpolgára. Az írás egyetlen célja, hogy gyűlöletet keltsen a többségben a kisebbségek iránt és megfélemlítse ez utóbbiakat – szögezi le Kis Péter, aki „súlyosbító körülményként” hozza fel, hogy Dan Tanasă blogján hemzsegnek a magyar kisebbség iránt elfogult, fajgyűlölő és sértő írások, amelyeknek előre megfontolt szándéka az, hogy félelemben tartson egy olyan népcsoportot, amely „állandóan ki van téve az idegengyűlölő atrocitásoknak”.
 

Hirdetés