Ezen a téren Románia jobban „teljesít” Magyarországnál

Mármint abban, hogy korruptabb. A Transparency International ismét közzétette korrupciós világranglistáját.
Hirdetés

A korrupciós rangsort üzletemberek és szakértők, továbbá 11 intézmény 12 háttérkutatása alapján állították össze a Transparency International berlini központjában.

Az országokat 0 és 100 pont között értékelték; minél alacsonyabb pontszámot kap egy-egy állam, annál korruptabbnak minősíthető – közölte (és a kapott pontszám alapján foglalja el a helyét a listán, vagyis a pontszám és a „helyezés” nem azonos).

Ennek alapján a leginkább korrupciómentes országok sorrendben: Dánia (91 pont), Finnország (90), Svédország (89), Új-Zéland (88), Hollandia (87) és Norvégia (87), vagyis egy-két kivétellel az észak-európai régió számít a világ leginkább korrupciómentes övezetének. A leginkább korrupt államok Szomália (8) és Észak-Korea (8). Afganisztán 11, Szudán 12, Dél-Szudán és Angola 15-15 pontot kaptak.

Románia a középmezőnyben helyezkedik el: 46 pontja az 58. helyre volt elég. Ezzel Görögországgal került egy súlycsoportba – és így is megelőzni Olaszországot, Bulgáriát, Törökországot, Szerbiát, Albániát, Moldovát, Ukrajnát vagy Oroszországot.
Mindez nem túl szívderítő, de hozzá kell tenni, hogy Románia korrupciós mutatói évről évre javuló tendenciát mutatnak: 2014-ben még 43 ponttal a 69. helyen állt a rangsorban.

Hirdetés

Magyarország viszont visszaesett, de még így is kevésbé korrupt hely, mint Románia: a vizsgált 168 ország közül, a maga 51 pontjával az 50. helyen áll, ugyanúgy, mint Bahrein, Horvátország és Szlovákia.

A régióban Észtország bizonyult a legkevésbé korruptnak (70). Sorrendben Lengyelország (62), Litvánia (61), Szlovénia (60), Csehország (56), Lettország (55) követi.  Megjegyzendő, az Európai Unió államainak átlaga 65,36 pont.

Hirdetés