Románia 150 millió euróval zsarolja Moldovát

Igen, van még olyan ország Európában, amely a mi anyagi segítségünkre szorul. És meg is kapja.
Hirdetés

Nehéz ugyanis másként értelmezni Dacian Cioloș azon kijelentését, hogy Románia támogatja Moldova európai közeledését, és kész anyagi segítséget nyújtani számára, ha az új chișinău-i kormány konkrét reformokkal bizonyítja európai elkötelezettségét. A román miniszterelnök ezt a múlt héten beiktatott Pavel Filip moldovai kormányfővel való találkozója után nyilatkozta.
Cioloș szerint a tavaly aláírt

150 millió eurós hitelszerződés első, 60 milliós részletét

akkor hívhatja le a moldovai kormány, ha a megállapodást a román parlament és államfő is jóváhagyja, a Nemzetközi Valutaalap pedig megegyezik Moldovával egy új hitelmegállapodás menetrendjéről. Ezen kívül a román kormány a „leginkább rászoruló” moldovai polgároknak gyorssegélyt tervez küldeni, hogy segítsen nekik átvészelni a telet: ennek tartalmáról még a héten döntenek Bukarestben.

Călin Popescu Tăriceanu, a Szenátus elnöke ugyanakkor bejelentette, hogy a román parlament sürgősséggel fogja megvizsgálni a Moldovának nyújtandó 150 millió eurós segély ügyét. Cioloș szerint az új chișinău-i kormány hitelessége azon múlik,

képes-e azokra a reformokra,

amelyeket az ország lakossága, Románia és Moldova európai partnerei elvárnak tőle. A román kormányfő arra biztatta moldovai kollégáját, hogy tárgyaljon a Chișinău-ban tüntető civil szervezetek képviselőivel. Ettől Filip nem is zárkózik el, mert ugyan szerinte a tüntetéseket bátorító szocialisták célja az, hogy előrehozott választásokat erőszakoljanak ki, de a kormány ellen tüntető civil szervezetek elégedetlensége jogos, ezért párbeszédre törekszik velük.

Pavel Filip meg is köszönte Romániának a nagylelkűségét, mondván, hogy az

„igaz barát a bajban ismerszik meg”.

Hirdetés

Azt is kijelentette: Románia támogatását létfontosságúnak tartja, kormánya pedig eltökélt abban, hogy elindítsa az országot az EU-val kötött társulási egyezményben foglalt reformok útján.

A moldovai kormányfőt Klaus Johannis román államfő is fogadta, aki a két ország közti közeledés folytatásának jeleként értékelte, hogy Filip beiktatása utáni első külföldi útja Romániába vezetett.

Johannis novemberben nem volt hajlandó kihirdetni a Moldovának nyújtandó visszatérítendő hitelről szóló megállapodást, és ezzel azt üzente a másik román nyelvű államnak: csak akkor segít féken tartani a költségvetési hiányt, ha a volt szovjet tagköztársaságban Európa-párti kormány alakul.

Hirdetés