Megtörtént a vádemelés Șova ellen

Az előzetes letartóztatást kétszer is megúszó szociáldemokrata politikus havi ötezer eurót vett fel a semmiért.
Hirdetés

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség Dan Șova szenátor ellen, aki a Victor Ponta volt miniszterelnök barátja és egykori üzlettársa. A szenátort befolyással való üzérkedéssel vádolják. A vádhatóság szerint a szenátor közbenjárt a govorai (Vâlcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől a szenátor minden hónapban megkapta a pénz felét.

Az ügyészség szerint két ilyen szerződést is kötött a hőerőmű a szenátor közbenjárására, egyet 2011-ben, a másodikat 2013-ban. A vádhatóság szerint a hőerőműnek nem volt szüksége ezekre a szerződésekre, mert abban az időszakban rendelkezett jogi osztállyal, ahol hat jogász volt alkalmazásban. A vádhatóság Mihai Bălan, a hőerőmű igazgatója ellen is vádat emelt, aki a szerződések révén 1,3 millió lej kárt okozott az állami vállalatnak.

Șova ellen tavaly szeptemberben már vádat emeltek egy másik ügyben, amelyben maga Ponta is érintett. Pontát azzal vádolják, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Șova cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított. Ítélet még nem született ebben a perben.

Hirdetés