Hamarosan kiderül, meddig füstölhetünk zárt tereken

Kik fognak szívni: a dohányosok vagy a dohányellenesek?
Hirdetés

Január 27-én, szerdán tárgyalja a dohányzás kitiltásáról szóló törvény óvását az alkotmánybíróság. Mint ismeretes, az Aurelia Cristea parlamenti képviselő által kezdeményezett dohányellenes törvényt december 15-én fogadta el a képviselőház, csakhogy december 21-én a szenátorok egy csoportja óvást nyújtott be az alkotmánybírósághoz.

Cristiana Anghel szenátor beadványát 33 szenátor írta alá, pártszínezettől függetlenül. Többek között  aláírásával látta el a kezdeményező Cristaina Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Şova (PSD), Verestóy Attila (RMDSZ) és a független Alfred Laurenţiu Mihai is. Az óvás beterjesztői nem a dohányzás korlátozását, hanem a „zárt közterület” meghatározását kifogásolják, ami szerintük a törvény hatályát a magánszférára is kiterjeszti.

Szintén problematikusnak tartják, hogy a repülőterek és a büntetés-végrehajtó intézetek elkülönített légtereiben a törvény lehetővé teszi a dohányzást, és ez szerintük egyenlőtlenséget teremt a dohányosok között.

Jelenleg egyébként az Európai Unió 28 tagállama közül 17-ben tiltott a dohányzás a nyilvános zárt terekben, a közszállítási járműveken, munkahelyen.

Hirdetés