Megérett a börtönre a török zöldség- és gyümölcsmaffia

Fantomcégeiken keresztül mintegy 24 millió euró kárt okoztak a román államnak.
Hirdetés

Zöldségeket és gyümölcsöket importáló török adócsalók jól szervezett hálózatát számolták fel Romániában. Az illetékes hatóság közlése szerint 2012 és 2014 között a török maffia 100 millió értékű árút értékesített anélkül, hogy adót fizessen, ezzel pedig mintegy 24 millió euró kárt okozott az államnak.

A zöldség- és gyümölcsárú nyolc ismert bevásárlóközpontban került a polcokra: a Carrefourban, a Lidlben, a Metroban, a Selgrosban, a Billaban, a Realban, a Coraban és a Mega Imageben. A bűnszervezet 58 fantomcéget hozott létre, melyeken keresztül lebonyolította a Törökországból, illetve az EU egyes országaiból származó áru importját. További három céget csak azért hoztak létre, hogy közvetítői szerepet töltsenek be a fantomcégek és az üzletláncok között.

Az adó kifizetése a fantomcégekre hárult, de amikor az adóhivatal behajtotta volna a tartozásokat, kiderült: ezek olyan fizetésképtelen személyek nevén vannak, akik nemrég telepedtek le az országban, vagy nem rendelkeznek semmilyen fedezettel. A törökök havi 100-200 lejt adtak ezeknek a személyeknek azért, hogy nevük tulajdonosként szerepeljen a fantomcégek hivatalos papírjain.

A most lekapcsolt török bűnözői hálózat nem egyedüli az országban, a szervezett bűnözés elleni ügyészség  már évek óta hiába küzd a török maffiával. Az államot károsító tevékenységük ugyanakkor nem csak zöldségek és gyümölcsök forgalmazására terjed ki. 

Hirdetés