Feloszlatnák Bogdan Diaconu katonásdit játszó pártját

A párttörvény tiltja a gárdák létrehozását.
Hirdetés

Egy civil aktivista a bíróságon kéri a hétvégén saját gárdát alakító Egyesült Románia Párt (PRU) feloszlatását arra hivatkozva, hogy a törvény egyértelműen tiltja, hogy a politikai pártok katonai vagy félkatonai tevékenységet folytassanak.

Dumitru Cornel Vîlcu kolozsvári egyetemi oktató és civil aktivista a Facebook-on jelentette be, hogy feljelentést tesz a a PRU ellen, ezzel egy időben online petíciót is indított.

„Egy ilyen állampolgári milícia létrehozása veszélyt jelent a romániai demokráciára. Az ilyen kezdeményezéseket azonnal meg kell állítani, mielőtt a kisajátító szellem és az erőszak – politikusaink elfogadhatatlan demagógiáján túlmenően – a politikai harc konkrét eszközeivé válnának” – áll a petícióban.

Bogdan Diaconu PRU-elnök azzal reagált a Facebook-on Vîlcu kezdeményezésére, hogy „Soros és a nemzetárulók megijedtek, hogy Románia a mi oldalunkon áll és kiadták az utasítást, hogy bennünket zárjanak ki a választási versenyből”. Diaconu szerint „Romániában forradalom lesz”, ha a PRU-t feloszlatják „Soros szolgáinak kérésére”.

A PRU vasárnapi első kongresszusán bejelentették, hogy Karóbahúzó Vlad Őrjárata (Patrula lui Vlad Ţepeş) néven „Román gárdát” alapított egy volt K1-bajnok, Daniel Ghiță. Az alapítók szerint a gárda, amely saját egyenruhával is rendelkezik, a párt civil szimpatizánsaiból áll, és ott akciózik majd, „ahol állampolgári beavatkozás szükséges.”

Hirdetés