Kölcsey-központot építenek Sződemeteren

Elavult kiállítás kis emlékházban a templom udvarán – ehelyett épülne egy kulturális és egyházi központ a Kölcsey-út részeként.
Hirdetés

Kölcsey Ferenc nevét viselő kulturális és egyházi központ alapkövét teszik le szombaton a Szatmár megyei Sződemeteren, a Himnusz szerzőjének szülőfalujában – tájékoztatta Pakulár István, a sződemeteri református leányegyház lelkipásztora pénteken, a magyar kultúra napján az MTI-t.

A lelkész elmondta, hogy 2009 óta foglalkozik a Kölcsey Ferenc-emlékhely gondozásával, és azt tapasztalta, hogy folyamatosan nő a Sződemeterre látogatók száma. A költő szülőfalujában azonban jelenleg csak a templom udvarán található kis emlékházat lehet meglátogatni, amelyben 1990-ben rendeztek be egy mára elavult kiállítást.
 
Pakulár István felidézte, hogy egy Kölcsey-út létrehozását kezdeményezték, amely Sződemeter mellett a Hajdú-Bihar megyei Álmosdot és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekét érintené.
 
Hozzátette, hogy a magyar kormány támogatásával készült el a református egyház telkén felépítendő sződemeteri kulturális és egyházi központ terve. Az építkezéshez a Királyhágómelléki Református Egyházkerület 60 millió forint támogatást nyert a Bethlen Gábor Alaptól. Ennek az épületnek az alapkövét teszik le szombaton.
 
A központ alagsorában szerény étkező kap helyet konyhával és raktárakkal, a földszintre kiállítótér, konferenciaterem, lelkészi hivatal és mosdók kerülnek, a tetőtérben pedig húsz fő befogadására alkalmas vendégszállást alakítanak ki. Reményeik szerint 2016 végére be is fejeződik az építkezés – mondta a lelkész. Jelenleg ennek az épületnek a felépítése tűnt könnyebben megvalósíthatónak, de nem tettek le arról, hogy Kölcsey Ferenc szülőházát is visszaszerezzék. Az épület áll, jelenleg azonban a helyi görögkatolikus egyház parókiája működik benne.

Hirdetés