Mégis beindulhat a magyar iskola Szamosújváron

Jelenleg úgy tűnik, sikerült eloszlatni a román tanácsosok aggodalmait.
Hirdetés

Ha minden jól megy, mégis beindulhat Szamosújváron a magyar iskola. Mint azt megírtuk, a Kolozs megyei város önkormányzata első körben nem szavazta meg a Téka Alapítvány által felépített magyar iskola beindítását.

A jövő csütörtöki tanácsülésen azonban már pozitív döntésre számít az alapítvány, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácsosaitól szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy támogatják az önálló magyar iskolaközpontnak az iskolahálózatba való bekapcsolását. Balázs-Bécsi Attila, az alapítvány elnöke a Krónikának úgy nyilatkozott, ezzel gyakorlatilag elhárulnak az akadályok az elől, hogy jövő tanévtől beinduljon az oktatás a magyar állami támogatással létrehozott szórványiskola-központban.

A PNL tanácsosai a legutóbbi, hétfői tanácsülésen tartózkodtak, amikor napirendre került a kérdés, így a 19 fős testületből csupán 9 tanácsos, az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) önkormányzati képviselői támogatták a határozattervezetet, holott elfogadásához tíz szavazatra lett volna szükség. Azzal, hogy a liberálisok is az ügy mellé állnak, sikerül elfogadtatni a tervezetet, mondta az alapítványi elnök, aki szerint a PNL-s politikusok a témában tartott sajtótájékoztatón is hangsúlyozták: értékelik a magyar közösség iskolaépítési törekvéseit.

Balázs-Bécsi Attila szerint a PNL-seket az győzte meg, hogy a Kolozs megyei tanfelügyelőség átiratban biztosította a polgármesteri hivatalt: egyetlen román iskola sem szűnik meg a városban a magyar tanintézet létrejöttével. A szamosújvári román közösség egy része ugyanis attól tartott, hogy a magyar osztályok kivonulásával felszámolhatják az Ana Ipătescu Gimnáziumot, és a szülők készen álltak utcán tiltakozni ez ellen.
 

Hirdetés