Mindent tudunk az első vérbeli magyar film noirról

A Kondor Vilmos kultregényéből készülő krimi szereplőgárdája több mint ígéretes. Humphrey Bogart szelleme lebeg a kortárs magyar film felett!
Hirdetés

Ha van készülő magyar film, amelynek nagyon szurkolunk, akkor az a Budapest Noir. Kondor Vilmos 2008-ban publikálta a film alapjául szolgáló, azonos című regényt, és ezzel egycsapásra megteremtette

a keményöklű (hard boiled) magyar detektívtörténet

műfaját. Múlt év őszén röppent fel a hír, hogy úton van a regény moziadaptációja, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap nem kis összeggel (akkor 897 millió forintról beszélget) támogat.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a filmet Gárdos Éva rendezi (Amerikai rapszódia, 2001), az alkotók szerdai – stílusosan a budapesti Centrál kávéházban megtartott sajtótájékoztatóján az is kiderült,

kik lesznek a Budapest Noir főbb szereplői.

A bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá vedlő Gordon Zsigmond szerepét Kolovratnik Krisztián alakítja, élettársát, (az amúgy erdélyi származású) Eckhardt Krisztinát pedig Tenki Réka. További kulcsszerepekben Kulka Jánost, Anger Zsoltot, Kováts Adélt, Dobó Katát láthatjuk. A film operatőre Ragályi Elemér, a látványtervező Pater Sparrow, az alkotás producere pedig Kemény Ildikó, a Pioneer Pictures vezetője.

A krimi az 1930-as években játszódik,

Gömbös Gyula miniszterelnöksége idején. Meggyilkolnak egy fiatal zsidó lányt, Gordon Zsigmond, Az Est újságírója pedig – látva a hatóság tétlenkedését – saját kezébe veszi az ügyet, amelynek szálai a legfelsőbb körökbe vezetnek, ahogy az már lenni szokott.

Kondor Vilmos nagysikerű, több idegen nyelvre is lefordított könyve tényleg súlyos atmoszférájú, briliánsan megírt, műfajteremtő mű, amelynél – ha lehet ilyet mondani – csak a sorozat második darabja, a Bűnös Budapest erősebb (összesen hat Gordon-könyv született eddig, ebből öt regény és egy elbeszéléskötet).

Hirdetés

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója elmondta, különösen örül ennek a filmnek, mivel

száz százalékban magyar pénzből, magyar történetből születik

és a helyszíne Budapest. Gárdos Éva rendező pedig elárulta: régen érdekli a film noir, és rögtön beleszeretett Kondor Vilmos könyvébe.

A produkció az előkészítésére elnyert összeggel együtt 950 millió forintos költségvetésből készül. Az alkotók készülnek a folytatások megfilmesítésére is.

Hirdetés