Jelentősen drágulhatnak az élelmiszerek

Mivel harmincszorosára nő az illeték, amit a gyártók fizetnek a csomagolóanyagok után.
Hirdetés

Január 25-én a jelenlegi 65 lejről 2000 lejre nő a csomagolóanyagok tonnánkénti adója, amit az élelmiszergyártók fizetnek az újrahasznosításért.

A gyártók szerint ez az intézkedés jelentősen növeli az előállítási költségeket, a cégek pedig két lehetőség között választhatnak: vagy a vásárlókkal fizettetik meg a költségeket és drágítják termékeiket, vagy pedig lehúzzák a rolót.

A Pro Agro élelmiszeripari cégszövetség szerint a gyártók várhatóan a drágítást választják, ennek nyomán pedig elsősorban a konzervek, a gyümölcslevek és üdítők, a méz, a bor, valamint az üveges sörök és ásványvizek ára emelkedhet jelentősen, akár 30 százalékkal.

Csakhogy a drágítás sem jó megoldás – mondja Emil Dumitru, a Pro Agro elnöke –, mivel a romániai piacon a termékek 50 százaléka importból származik, ráadásul olyan országokból, ahol ez az adó vagy nem létezik, vagy jelentősen kisebb. Ezért a romániai gyártók nem tudnak versenyezni a külföldi árakkal.

A gyártók ezért kérik a kormányzatot, hogy sürgősen találjanak megoldást a kialakult helyzetre. Becsléseik szerint az adónövekedés következtében a konzervipar, a bor- és szeszesitalgyártók együttes költségei több mint 245 millió lejjel növekednek majd.

Hirdetés