Erőszakba torkollott az új kormányfő kinevezése Moldovában

Oroszbarát tüntetők rohamozták meg a chișinăui parlament épületét.
Hirdetés

Moldova parlamentje szerdán bizalmat szavazott az EU-barát pártszövetséghez tartó Pavel Filip miniszterelnök új kormányának, és elfogadta annak programját. A 101 fős törvényhozásból a kormány 57 támogató szavazatot kapott. A kompromisszumos kormányfőként megerősített Filip az előző kormányban az informatikát és kommunikációt felügyelő tárca vezetője volt.

A szavazás idején az ellenzéki szocialisták, akik a moldovai parlament legnagyobb frakcióját alkotják, tüntetést szerveztek a chișinăui parlament elé, és megpróbálták megakadályozni a voksolást. Szerintük a parlament törvényellenesen szavazott bizalmat az új kormánynak, ezért előrehozott választást követelnek.

Az új miniszterelnöknek arra sem nyílt lehetősége, hogy a programját bejelentse, mert a szocialisták elfoglalták a pulpitust. Mindközben a kinti oroszbarát tüntetők áttörték a rohamrendőrök kordonját, és betörtek a parlament épületébe.

A rendvédelmi szervek könnygázzal és gumibotokkal próbálták kívül tartani a rendbontókat, akik azt kiabálták: „Mi vagyunk a hatalom!”, „Tolvajok!” és „Le az árulókkal!”. A jelenleg is tartó demonstráción mintegy kétezren lehetnek – tájékoztat a Hotnews.

Hirdetés

A gázspraykkel felszerelt tüntetők bejutottak a parlament hátsó bejáratánál található egyik helyiségbe, berendezési tárgyakat rongálták meg, egyes rendőröktől elvették a pajzsukat, és átadták a kinti tömegnek.

Az országban már több hónapja kormányzati válság van, egy éven belül pedig ez a harmadik kormány, amit beiktattak.

Hirdetés