Mentőhelikopter miatt marakodik Arad és Temes megye

Kiscsoportos tempó a legmagasabb szinten.
Hirdetés

Cicaharc tört ki a belügyminisztérium tulajdonában lévő, az ország nyugati részét kiszolgáló SMURD-mentőhelikopter miatt Arad és Temes megye között. A Temes megyei közgyűlés elnöke, Titu Bojin ugyanis néhány nappal ezelőtt a sajtónak azt nyilatkozta: amint megteremtik az üzemeltetéséhez szükséges feltételeket, a gépmárciustól) átkerül Temesvárra. Megjegyezte, a helikoptert eredetileg Temes megyének vették, csak eddig Aradon működött.

A kijelentés valóságos lavinát indított el, majd szombattól kampányízű nyilatkozatok áradata lepte el a sajtót. Az aradi politikusok váltig erősködnek, hogy márpedig a helikopter Aradon marad. Dorel Căprar Arad megyei szociáldemokrata elnök és Mihai Fifor szenátor szerint a belügyi tárca illetékeseivel folytatott tárgyalások során garanciát kaptak arra, hogy az EC 135-ös típusú gép nem lesz átszállítva Temesvárra. Mint mondották, Arad minden szempontból teljesíti a leszállásához, tárolásához és az üzemeltetéséhez szükséges feltételeket, így „kár haszontalan sajtópolémiákba bocsátkozni”.

Az aradi SMURD-bázis felavatásán és átadásán annak idején – 2011 októberében – belügyminisztériumi minőségben büszkélkedő Traian Igaș (jelenlegi liberális szenátor) azt nyilatkozta: nem érti a Temes megyei tanács elnökének „kétségbeesett gesztusát” és nem fogja engedni, hogy holmi „politikusi gőg” miatt felborítsák a nyugati régió SMURD-állomásának működését. Igaș sajtóközleményben kérte fel az Arad megyei önkormányzati és politikai vezetőket, hogy lépjenek közbe az aradi SMURD-bázis ügyében és „ne vállaljanak cinkosságot az aradi intézmények temesvári kollégáik által való lerombolásában”.

Adrian Țolea, az Arad megyei közgyűlés ideiglenes elnöke hétfőn a sajtónak azt nyilatkozta: Titu Bojin azért „vette elő” az aradi SMURD-helikopter témáját, hogy elvonja a temesváriak figyelmét a tisztségében elkövetett mulasztásokról, többek között arról, hogy több mint 20 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatástól esett el Temes megye a mandátuma alatt.

A SMURD-bázis egyébként Arad és Temes mellett Hunyad, Krassó-Szörény, Bihar és Szilágy megyét is kiszolgálja.
 

Hirdetés