Nem védett címet, de így is kiváló eredményt ért el Gyenes

Ilyen jó eredményt még nem ért el a szatmárnémeti motoros a Dakaron.
Hirdetés

Megtartotta pénteki pozícióját és valóra váltotta terveit a szatmárnémeti motorversenyző, Gyenes Emánuel: az idei Dakar előtt azt mondta, célja az első tizenötben végezni. A szombati zárónapon ugyan 16.-ként ért célba, összesítettben azonban sikerült a bravúr.

Ötvenkét és fél órányi motorozás után – és ez csak a mért szakaszok alatti idő – szombat délután Gyenes Emánuel beért pályafutása hatodik Dakarjának céljába, Rosarióba, tizennegyedikként. Ami egyrészt három hellyel jobb, mint az eddigi legjobbja (2011-ben), másrészt pedig ezzel sikerült bekerülnie az első tizenötbe. De talán mindennél fontosabb, hogy immár ötödik alkalommal fejezte be a világ leghosszabb és legkimerítőbb raliversenyét.

Hogy Gyenes eredményének mekkora is a valódi súlya, arról sok mindent elmond, hogy olyan neveket előzött meg, mint a 2007-ben második helyen záró francia David Casteu, vagy a 2014-ben harmadik szintén francia Olivier Pain. A mezőny másik magyarja, a vajdasági Saghmeister Gábor a 62. helyen zárta a versenyt.

Szintén befejezte a versenyt a portugál Mario Patrao, aki egy hellyel Gyenes előtt végzett – ami egyben azt is jelenti, hogy az Autonet Motorcycle Team versenyzője lemaradt a maraton kategória első helyéről, így nem tudta megvédeni címét.

„Nehéz Dakar volt, de örülök, hogy különösebb nehézségek nélkül meg tudtam valósítani a terveimet és az első 15 között végeztem”, mondta Gyenes a célba érést követően. „Az idei Dakaron a 11. hellyel megdöntöttem eddigi rekordomat, amit egy szakaszon valaha is elértem és nagyon boldog vagyok, amiért teljesítettem a céljainkat” – folytatta a számvetést a versenyző.
 

Hirdetés