Nocsak, milyen zászlót lengetnek Moldovában!

A Romániával szemben ellenséges, függetlenségpárti felvonulók tömegében a bölényfejes moldvai mellett a székely lobogó is feltűnt.
Hirdetés

A Patriotism Moldova Facebook-oldalon bukkantunk arra a fotógyűjteményre, amelynek darabjai – a feltöltés ideje szerint – január 10-én készültek Chișinău-ban, a Moldovai Köztársaság fővárosában. A felvonulók Ștefan cel Mare moldvai fejedelem törökök fölött aratott Vaslui-i győzelmének 541-ik évfordulóját ünnepelték, rengeteg bölényfejes zászlóval – és egy székely lobogóval is. A fotók tanúsága szerint ennél cifrább, Erdéllyel kapcsolatos álláspontok is megjelentek: látható például egy Erdély magyar feliratú sál is a tömegben.

A megemlékezésről annyit sikerült megtudnunk, hogy – vélhetőleg az említett Facebook-csoporthoz hasonlóan – a Nemzeti Demokrata Mozgalom (MND) nevű szervezethez köthető. Az MND ideológiája nagyjából arról szól, hogy a jelenlegi független Moldovai Köztársaság egyesüljön a régió romániai részével (így hozva létre Nagy-Moldovát), és lehetőleg Erdély is szakadjon el Romániától. Valószínűleg minden, ezzel kicsit is rokonítható törekvéssel szolidarizálnak – így jöhetett képbe a székely zászló is.

Hirdetés