Csomagolhat a konstancai palesztin ISIS-szimpatizáns

A SRI nemzetbiztonsági kockázatot lát benne, fia szerint csak posztolgatott a Facebookon. A bíróság döntött.
Hirdetés

Tizenöt évre búcsút int Romániának szombaton az a palesztin származású jordán állampolgár, aki 30 éve él és dolgozik az országban, és a hírszerző szolgálat (SRI) szerint az utóbbi egy évben dzsihadista propagandát folytatott. A Konstancán élő 52 éves vállalkozó, Jamal Jabbar kiutasításáról a Bukaresti Táblabíróság még a tavaly decemberben döntött, majd a fellebbezések nyomán a legfelső bíróság is kivizsgálta az ügyet.

A bírói testület előtt a férfi ártatlannak vallotta magát, és tagadta azt a vádat, miszerint az Iszlám Állam szimpatizánsaként tagtoborzást szervezett, és hajlandó lett volna egy Románia elleni merénylet elkövetésére. A hírszerző szolgálat, mely az utóbbi egy évben figyelte a gyanúsítottat, bizonyítékokat mutatott fel az ellenkezőjére.  Ezek alapján a legfelső bíróság döntött: 15 évre nem teheti be a lábát az országba.

Jamal Jabbar családja és ügyvédje szerint is igazságtalan döntés született. Fia szerint semmi sem igaz, az ellene felhozott vádakból. Az apja mindössze annyit tett,hogy a Facebookon megosztott pár hírt és videót, de sohasem értett egyet a merényletekkel – mondta.

Ügyvédje szerint a gyanúsított 30 éve élt normális életet Romániában, itt végezte el az egyetemet, majd hotelmenedzserként dolgozott. Semmi baja Romániával, nem jelent veszélyt a nemzet biztonságára – nyilatkozta.

Hiába a szerecsenmosdatás, a bírói döntés jogerős, Jamal Jabbarnak szombaton mennie kell.

Hirdetés