Törvénytelenül működik az Azomureş

A marosvásárhelyi vegyipari üzem nem szerezte be a szükséges engedélyeket.
Hirdetés

Január elsejétől működési engedély nélkül, teljesen törvénytelenül üzemel a marosvásárhelyi Azomureş. A vegyipari kombinát a Krónika értesülései szerint nem indította be a tetemes beruházással megépített új gyártási egységét, és a régit is mindössze „takaréklángon” üzemelteti. A légszennyezés miatt az elmúlt időszakban gyakran bírált üzem vezetősége leghamarabb a hónap közepén szerezheti be a törvényes működéshez szükséges környezetvédelmi engedélyt.

A környezetvédő civil szervezetek a hatóságok közbelépését várják, annál is inkább, mivel Lucian Goga Maros megyei prefektus néhány hónappal ezelőtt még azt hangoztatta, hogy amennyiben a gyár nem szerzi be december végéig a környezetvédelmi engedélyt, 2016. január elsejétől elrendeli annak bezárását. A lapnak nem sikerült elérnie a kormánymegbízottat, a vegyi üzem illetékesei pedig nem kívántak nyilatkozni a témáról.

„A kombinátról nyugodtan kijelenthetjük, hogy az év eleje óta törvénytelenül működik, a hatóságok pedig szemet hunytak. Mi panaszt nyújtottunk be a környezetvédelmi felügyelőséghez, és megóvtuk a december 8-ai közvitán bemutatott környezetvédelmi tanulmányt” – nyilatkozta Hamar Alpár. A Stop Azo! csoportosulás vezetője hozzátette, egyelőre megvárják a prefektúra válaszát, és csak azt követően döntenek a tiltakozási stratégiáról.

Mint ismeretes, a civil szervezet több utcai tüntetést is szervezett 2015 folyamán.
 

Hirdetés