Végre rendbe teszik a vajdahunyadi várkastélyt is

Mert már nagyon ráfér a felújítás Erdély egyik emblematikus látványosságára.
Hirdetés

Nyolcmillió euró uniós támogatást pályáz meg a vajdahunyadi önkormányzat a várkastély átfogó helyreállítására és idegenforgalmi hasznosítására, az erről szóló határozatot 2015 utolsó ülésén fogadta el a helyi közgyűlés. A műemlék vezetői szerint a projekt zöld utat kapott a művelődési minisztériumtól, s ezáltal komoly az esély, hogy elnyerje az EU-s finanszírozást.

A középkori műemléképületre igencsak ráférne a felújítás. A tetőzet, a falak, a kőfaragványok és a faszerkezet javításra szorul.

Amennyiben elnyernék az uniós támogatást, a kastély turisztikai látványosságai kibővítésére is jelentős összeget fordíthatnának, szemléltette a helyzetet Costin Tinca, a várkastély-múzeum vezetője. Eredetileg az önkormányzat két pályázatot tervezett, végül azonban úgy döntöttek, hogy összevonják a kettőt, és a pályázat elnyerése után két éven belül mindkét célt megvalósítják.

A projekt szerint elsősorban a középkori fesztiválok nagyszabású rendezvényeinek színhelyül szolgáló külső udvart korszerűsítenék, kilátó, lovagi tornákra alkalmas tér, kovácsműhely és lovasiskola létesítése révén.
 

Hirdetés