A tél és a fagy sem állította meg a migránsokat

Szilveszter éjszaka óta 7 ezren lépték át a szerb-horvát határt.
Hirdetés

A tavalyi év vége felé kevesebb médiafigyelem jutott a menekülteknek, de ez nem azt jelenti, hogy megszűnt volna az áradat: a horvát belügyminisztérium közlése szerint az új évben már 7 ezer ember érkezett az országba Szerbia felől. A tárca adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 562 428 embert vettek nyilvántartásba.
A 24sata horvát napilap arról cikkezett, hogy január elsejétől

új szabály lépett érvénybe a migránsok szállítását illetően

a balkáni útvonalon. Mielőtt a Közel-Keletről érkező bevándorlók a szerbiai Síden felszállnak a horvát vonatra, a horvát hatóságok kérésére a szerb rendőröknek jegyzéket kell készíteniük róluk, amelyben szerepel a migránsok pontos neve és származási országa, továbbá a horvát fél részéről az is kitétel, hogy egy szerelvényre legfeljebb 940 migráns szállhat fel. Korábban ez a szám meghaladta az ezer főt. A nyilvántartást a horvát rendőrök a szlovéniai Dobován átadják szlovén kollégáiknak – írta a lap.

Közben zajlik a horvát-szlovén csörte is:

Szlovénia a múlt héten a migránsok szigorúbb azonosítását kérte Horvátországtól, miután Ausztria visszautasította sok migráns fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek. Milan Brglez, a szlovén parlament elnöke pedig egy interjúban élesen bírálta a leköszönő horvát kormány menekültpolitikáját, és védte a szlovén határkerítést. „A kerítésnek motiválnia kellett volna a horvát kormányt, hogy még jobban együttműködjön Szlovéniával és védje a schengeni határokat. Ehelyett tiltakozó jegyzékeket küldtek Ljubljanának és feljelentették Szlovéniát az Európai Bizottságnál” – mondta.

Az új év legtragikusabb híre,

hogy a görög hatóságok az Égei-tengeren egy kétéves gyermeket találtak vízbe fúlva szombaton, vélhetően ő a menekültválság első idei áldozata. A gyereket egy hajótörést követően találták meg a török partok közelében fekvő Agathoniszi szigeténél, ahová halászok riasztották a hatóságokat.

A menekülteket szállító, elsüllyedt bárkából 39 embert élve mentettek ki, őket Számosz szigetére szállították. Közülük tíz embert kórházban kezelnek kihűlés miatt.

Hirdetés