Azt hiszi, az űrben nincs karácsony? Dehogynem!

Az idei ünnepi szezon egyik legkedvesebb híre: ajándékokat küldtek egy űrhajóval a Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak.
Hirdetés

A Progressz MSZ orosz teherűrhajó természetesen nem csak szuveníreket szállít a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) karácsonyozó asztronautáknak: közel három tonna élelmiszer, üzemanyag és ellátmány van a hajón, amelyen helyet kaptak az űrhajósok Földön maradt hozzátartozói által küldött karácsonyi ajándéktárgyak is.

A NASA Facebook-oldalán alig egy órája jelent meg a poszt arról, hogy az űrhajó, kétnapos utat követően, megérkezett az ISS-re, hajnali 5 óra 27 perckor landolt. A Progresszt hétfőn indították útjára a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból, Szojuz-2.1 típusú hordozórakétával (a fenti videón az indulás látható). Az űrhajó több mint fél évet „dekkol” az állomáson, jövő júliusban indul vissza.

Erről óhatatlanul eszünkbe jut az űrállomás eddigi legismertebb parancsnoka, a kanadai Chris Hadfield, aki valóságos sztárrá vált az űrben felvett dalaival és egyéb, a közösségi oldalakon megosztott produkcióival. Történetesen pont három esztendeje vette fel az első számot a Nemzetközi Űrállomáson: ez volt a Jewel in the Night című karácsonyi szerzemény. Kellemes kozmikus ünnepeket! 
 

Hirdetés