Megvan a jövő évi büdzsé

Már-már természetfeletti, hogy az év végi kormányváltás ellenére még idén sikerült megvitatni, megszavazni és kihirdetni a költségvetési törvényt.
Hirdetés

Kihirdette pénteken a jövő éviállami költségvetés törvényét és a társadalombiztosítási büdzsé törvényét Klaus Johannis – tudatja az Államelnöki Hivatal.

A parlament szerdán bocsátotta végső szavazásra a büdzsétörvényeket, amelynek kormány által javasolt formájához – igen szokatlan módon – se a képviselők, se a szenátorok nem fűztek túl sok kiegészítő javaslatot múlt hét végén, írja a Mediafax.
 
Az oktatás, az egészségügy és a beruházások a kormány költségvetésben is figyelembe vett prioritásai – nyilatkozta Dacian Cioloş kormányfő. A megszorítások a kiadási oldalon annak köszönhetőek, hogy a kormánynak bele kellett számolnia az új adótörvénykönyv intézkedéseivel járó, valamint a Ponta-kormány által kezdeményezett, tíz százalékos béremeléssel járó plusz költségeket. 
 
Dacian Cioloş a parlamentben elmondta, az előző kormány alatt megszavazott adócsökkentés és az állami alkalmazottak béremelése az állam bevételeit több mint tízmilliárd lejjel csökkenti, a kiadásait pedig több mint kilencmilliárd lejjel növeli, miközben a 4 százalékosra becsült GDP-növekedés 9 milliárd lejnyi összege ezt nem fedezi. Azzal tudják fedezni, hogy 2,95 százalékra emelték a jövő évi költségvetési hiányt, illetve bizonyos összegeket átirányítottak az állami szektorban.
 
Újdonság viszont, hogy az állami költségvetés jövőre nem finanszírozza az ortodox egyház beruházásait.
 
A társadalombiztosítási költségvetést 2016-ra 52,59 milliárd lejnyi bevétellel és 52,37 milliárd lejnyi kiadással számolták ki. A bevétel 99,4 százalékát az állami nyugdíjbefizetések adják, a kiadás 99,8 százaléka megy az állami nyugdíjakra. A nyugdíjakat öt százalékkal emelik.

Hirdetés