Új román találmány, egy évig még működhet is

Kelemen Hunor értékelte az évet és a szakértői kormányt. Új arcokkal szerezné vissza a régi tisztségeket.
Hirdetés

2015 atipikus év – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján Kolozsváron. Érdekes találmánynak minősítette a jelenlegi szakértői kormányt, mert nincs ellenzéke és többsége a parlamentben.

A 2015-ös év legfontosabb eseményének a Ponta kormány leváltását találta. Az új kormány véleménye szerint teljesen új román találmány, nem szerencsés megoldás, egy esztendeig azonban elfogadható. A helyzet furcsasága abban is rejlik, hogy egyetlen párt sem küzdött a kormányzásért, mindenki támogatta a Cioloş-kormányt, az RMDSZ is.
 

A 2015-ös évet a visszalépések évének 

is titulálta a szövetségi elnök, mivel a kisebbségi jogok érvényesítésének terén a politikusok többsége a román-magyar kapcsolatok kiéleződését provokálta. A teljes magyar közösséget megbélyegezték, amikor a kollektív bűnösség elvén felelőssé tették az állítólagos kézdivásárhelyi merényletkísérletért. Egy ilyen egyedi esetet nem szabad általánosítani, jelezte az RMDSZ elnöke.
 
A politikus megemlítette az aradi Szabadság-szobor és a kolozsvári Mátyás-szobor megrongálását is, amelyek Romániában sajnos még mindig következmény nélküli esetek. 
 

Kelemen Hunor RMDSZ-sikerként könyvelte el, 

hogy a parlament idén megszavazta, hogy
  • az önkormányzatok új embereket alkalmazhattak;
  • a polgármestereket egyetlen fordulóban válasszák meg – több eséllyel indulnak a magyar jelöltek azokon a településeken, ahol a magyar közösség aránya nem éri el az ötven százalékot. Az önkormányzati választási küszöböt viszont nem sikerült öt százalékról három százalékra csökkenteni.

Ezt akarja az RMDSZ 2016-ban

Az áprilisi kongresszuson meghirdetett új politizálást szeretnék folytatni – jelezte Kelemen Hunor, sok új arca számít a 2016-os választásokat megelőző jelöltállításkor. Emellett tervezik az elvesztett polgármesteri tisztségek visszaszerzését is.
 
Dicsérte az RMDSZ külpolitikáját, eredményesnek tartja a washingtoni találkozót befolyásos amerikai politikusokkal, mert „amit elmondtunk, viszontláttuk az amerikai külügy ország-jelentésében.”
 
A szövetségi elnök elmondta azt is, hogy az Európai Néppárt 2015-ös madridi kongresszusának dokumentumaiba az RMDSZ javaslatára bekerült az őshonos kisebbségek jogainak védelme is.
 
RMDSZ-ajándék
 
Az RMDSZ karácsonyi ajándéka a sajtónak
 
A marosvásárhelyiek magyar jelöltet akarnak, az RMDSZ legfontosabb célja, hogy Soós Zoltán nyerje el a polgármesteri tisztséget – válaszolta Kelemen a marosvásárhelyi helyzetet feszegető újságírói kérdésre. Bármi is történik Dorin Florea jelenlegi polgármesterrel, az RMDSZ-nek attól függetlenül kell döntéseket hoznia, hogy Florea indul-e vagy sem a választásokon, magyarázta a szövetségi elnök. 

Hirdetés