Nem kell súlyos büntetéstől rettegniük a magyar feliratok meggyalázóinak

Kesztyűs kézzel bánnak velük. Már ha egyáltalán kézre kerítik őket.
Hirdetés

Nem vaskézzel csap le a törvény, csupán megfircskázza azokat, akik lefestették több háromszéki település helységnévtábláin is a magyar feliratot. A hatóságok ugyanis nem közösség elleni uszításként, hanem egyszerű szabálysértésként kezelik az ügyet.

Mint megírtuk, Bikfalva, Kézdivásárhely és Kézdiszárazpatak településjelző tábláit gyalázták meg, festékkel kihúzva a magyar megnevezéseket és a magyarországi testvértelepülések nevét, sőt Magyarországot szidalmazó szöveget is ráírtak. A Kovászna megyei rendőrség szóvivője a Háromszék érdeklődésére elmondta, az ilyen jellegű cselekmény a közlekedésrendészeti jogszabály (2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet) hatálya alá tartozik, mégpedig a 102. cikkely 1. bekezdésének 9. pontja előírásaihoz: a közlekedési táblák és azok tartószerkezeteinek feliratokkal, ragaszokkal való ellátása. A településjelző tábla tájékoztató jellegű közlekedési táblának minősül.

Ezt a szabálysértést 9 és 20 büntetőpont közötti összeggel sújtják. Egy büntetőpont 105 lej, tehát 945 és 2100 lej közötti bírság szabható ki. Ám ha az elkövető a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 48 órán belül (munkanapokra értendő) fizet, elég a minimális összeg felét kifizetnie, azaz 422,50 lejjel megússza.
Ennyiért a hülyének is megéri uszítani.
 

Hirdetés