Élnek a kulturális autonómia adta lehetőségekkel Méhkeréken

A polgárok elsöprő többsége részt vett a népszavazáson, amelyen arról kellett dönteni, átvegye-e az államtól a helyi iskolát a román nemzetiségi önkormányzat.
Hirdetés

Kezdeményezheti a méhkeréki román nemzetiségi önkormányzat a kulturális autonómia jegyében a helyi iskola működtetésének átvételét, miután a Békés megyei településen érvényes és eredményes lett a helyi általános iskola fenntartói jogának tárgyában vasárnap tartott helyi népszavazás.

Az 1824 választásra jogosult állampolgár közül 1014-en jelentek meg a szavazókörökben, 948-an szavaztak igennel, 39-en nemmel, a többi szavazat érvénytelen volt.

A helyi népszavazás eredménye szerint a román nemzetiségi települési önkormányzat a 2016/2017-es tanévtől kezdeményezni fogja a Méhkeréki Román Nemzetiségi Kétnyelvű Általános Iskola fenntartói jogának átvételét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik).

A helyi népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.
 

Hirdetés