Tőkés mégis aláírta a Máért-nyilatkozatot

Az EP-képviselő azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a Magyar Állandó Értekezleten megsértődött a szervezőkre, és még a záródokumentumot sem látta el kézjegyével.
Hirdetés

Tőkés László sajtóirodája közleményben tudatta, hogy az európai parlamenti képviselő – a „sajtóspekulációkkal” ellentétben – aláírta a Magyar Állandó Értekezlet december 3-i ülésén elfogadott zárónyilatkozatot. A közlemény szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kezdettől fogva egyetértett a zárónyilatkozatban foglaltakkal, a sajtóhoz viszont „a dokumentum aláíráslistájának egy korábbi, nem végleges változata jutott el”, ezért mellékelték is a naprakész változatot (lásd címlapképünket).

Tőkés azokra az állításokra reagált, amelyek a Népszabadság online felületén láttak napvilágot. Ezek szerint a Máért ülésén a fideszes EP-képviselő megsértődött, a szervezők ugyanis figyelmeztették a szónokokat, hogy fogják rövidre a mondanivalójukat, mivel Orbán Viktor miniszterelnök hosszan beszélt, és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is túllépte az időkeretét. Tőkés ezért – kínos helyzetbe hozva ezzel Orbánt is – nem volt hajlandó megtartani a beszédét, sőt a Máért zárónyilatkozatát sem írta alá.

A Nol.hu állítása szerint az állhat a háttérben, hogy Tőkés nehezményezi, hogy a magyar miniszterelnök az utóbbi időben úgymond „inkább az RMDSZ oldalára állt” a többi erdélyi magyar politikai szervezettel szemben.

A Maszol.ro szerint viszont Tőkés László utólag látta el kézjegyével a dokumentumot, ugyanis az eredeti zárónyilatkozatot a Nemzetpolitikai Államtitkárság december 9-én küldte ki a résztvevőknek és a sajtónak – azon pedig nem szerepelt az EP-képviselő aláírása.
 

Hirdetés