Óriási a migránsok befogadásának elutasítottsága Romániában

Az INSCOP felmérése szerint nagyon nem hiányoznak a közel-keletiek.
Hirdetés

Bár a romániai polgárok többsége eddig sem támogatta a migránsok befogadását és romániai letelepedését, a legfrissebb felmérés szerint a lakosság elsöprő többsége elutasítja a közel-keleti bevándorlók Romániában történő befogadását.

Az INSCOP közvélemény-kutató pénteken ismertetett felmérése szerint a romániai polgárok több mint 80 százaléka ellenzi, hogy menekültek vagy migránsok telepedjenek le az országban,

a többség pedig a múlt havi párizsi terrortámadások nyomán úgy vélekedik, hogy sem a többi európai országnak, sem Romániának nem kellene a Közel-Keletről érkező személyeket befogadnia.

75,6 százalék van ezen a véleményen, míg csupán 16 százalék mondja azt, hogy az európai országoknak a továbbiakban is be kellene fogadniuk a migránsokat/menekülteket. 8,4 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A népvándorlás okaként a válaszadók 35 százaléka a Közel-Keleten zajló háborút nevezte meg (ez az arány szeptemberben még 41,7 százalék volt). 33,1 százalék szerint szervezett csoportokról van szó (három hónapja 23,4), amelyek azért érkeznek, hogy destabilizálják Európát, 19,1 százalék véli úgy, hogy olyan migránsokról van szó (szeptemberben 23,3), akik a hazájukban dúló szegénység miatt keltek útra, és 5,4 százalék vélekedik úgy, hogy olyanokról van szó, akik egyszerűen szívesebben élnének az EU-ban – ez az arány szeptemberben 5,9 százalék volt.

A migránsok szétosztásáról szóló európai uniós tervek kapcsán a szeptemberi 56,2 százalékhoz képest most 75,8 százalék gondolja úgy, hogy Romániának nem kellene őket befogadnia, míg csupán 19,2 százalék véli úgy, hogy igen.

Azok aránya, akik ellenzik a migránsok romániai letelepedését, a szeptemberi 65,3 százalékról 80,2-re nőtt, míg 16,1 százalék nem lát kivetnivalót abban, hogy az országot válasszák lakóhelyül.

Hirdetés

Ennél is valamivel többen,

81,9 százaléknyian nem járulnának hozzá, hogy egy menekült/migráns az általuk lakott településen telepedjen le

– ez az arány szeptemberben még csak 67,1 százalék volt. A letelepedést pártolók 14,2 százaléknyian vannak.

A felmérést az INSCOP készítette az Adevărul napilap megrendelésére a november 26. – december 2. közötti időszakban 1071 fős reprezentatív mintán, a hibahatár plusz-mínusz 3 százalék.
 

Hirdetés