Ez lehet a vége a kolozsvári Continak

Ön bulizott a New York kávéházban a Kolozsvári Magyar Napokon? Elképzelhető, hogy többé nem fog.
Hirdetés

Egy járókelőre zuhant a Kolozsvár szívében álló Continental szálloda (a hajdani New York palota) tetejéről egy vakolatdarab szerda este.

A 27 éves nőt azonnal kórházba szállították, sérülése nem életveszélyes.

A helyi rendőrség lezárta a járdát és az úttest egyik sávját az épület Jókai utca felőli oldalán, a tűzoltók pedig létráról szedegették le a meglazult vakolatdarabokat a homlokzatról. 

(videó: CityNews.ro)

A jelenleg műemlék-besorolású New York palota 1894-95-ben épült, földszintjén az azonos nevű kávéház (a város irodalmi életének egyik központja), két emeletén szálloda működött. Az 1960-tól Continental néven működő szállodát a földszinti étteremmel együtt 2005-ben eladták és bezárták.

A Contit 2013-ban megvásárolta a kétes hírű Ioan Bene üzletember. Bene akkor azt ígérte, teljesen helyreállítja a épületet. Erre nem került sor, mivel időközben bűnvádi eljárás indult ellene egy korrupciós ügyben. Közben a város megpróbálta visszavásárolni az épületet, de a magas árat nem tudta kifizetni.

Hirdetés

 

A Conti ajtaján évek óta lakat van, állapota egyre romlik. Néha különféle kulturális rendezvényeket tartanak a földszinti termekben, például itt működött a Kolozsvári Magyar Napok egyik esti partiközpontja.

Van egy halvány remény arra, hogy az épület a város tulajdonába kerüljön és elkezdődhessen a felújítása. A kolozsvári városháza szigorítása szerint ugyanis 2016-tól ötszörösére növekszik az ingatlanadója azoknak az épületeknek, amelyek homlokzatát a tulajdonos nem újítja fel. A nem fizetők ellen végrehajtási eljárás indul, az épületet pedig lefoglalhatják.

Hirdetés