Viheti a DNA Ioan Olteant

Szintén PNL-s kollégája megmenekült.
Hirdetés

Megszavazta szerdán a képviselőház, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) előzetes letartóztatásba helyezze Ioan Oltean PNL-képviselőt.

A szavazás előtt Oltean azt mondta: kész előzetesbe menni, ha a képviselőház jóváhagyja a DNA kérését, ám esetében az előzetes letartóztatást túlkapásnak tartja, ami ellen határozottan tiltakozik.

Olteant azzal gyanúsítja a DNA, hogy 600 ezer euró csúszópénzt vett át 2010-ben egy vállalkozótól, hogy közbenjárjon az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) egyik vezető tisztségviselőjénél egy több mint száz millió lejes kárpótlás ügyében. A DNA szerint Ioan Oltean egy Bukarest melletti templomban vette át az összeget. Oltean elutasítja  a vádat.

Viszont nem tartóztatható le Cătălin Teodorescu PNL-képviselő, mivel nem gyűlt össze a szükséges számű szavazat a DNA kérésének jóváhagyására.

Hirdetés

Teodorescu szintén tagja volt az ANRP értékfelmérő bizottságának, amely hozzájárult több illegális kárpótlás jóváhagyásához.

Ugyanennek a testületnek tagja volt Markó Attila egykori RMDSZ-képviselő is. Markó egy éve Magyarországon tartózkodik és egyelőre nem is kíván hazatérni, mivel nem tartja igazságosnak, hogy bűnvádi eljárások folyjanak ellene pusztán azért, mert tagja volt az ANPR kártérítéseket megítélő bizottságának. Markót egyébként tavaly novemberben három évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnak a református egyház részére történt visszaszolgáltatása miatt.

Hirdetés