Tüntetéseken várták Beke István kiengedését

Kézdin nyolcadjára, Sepsiszentgyörgyön másodjára tüntettek Beke István szabadon engedéséért, a hír a mai ítéletről viszont nem érkezett meg.
Hirdetés
A bukaresti táblabíróság honlapja szerint ma reggel tárgyalták az alkotmányos rend felforgatásának szándékával gyanúsított Beke István kérését, aki fellebbezett az előzetes letartóztatás ítélete ellen. Délutánig viszont nem érkezett hír az ítéletről, hiába várta azt a Krónika szerint mintegy 150 személy Kézdivásárhely, illetve százan Sepsiszentgyörgy utcáin. 
 
Kézdin nyolcadjára vonultak utcára, Sepsiszentgyörgyön másodjára kérték tüntetésen Beke István szabadon engedését, akit múlt kedden tartóztattak le a DIICOT ügyészei azzal a váddal, hogy Beke petárdákból házilag gyártott bombát akart volna felrobbantani december elsején Kézdivásárhely központjában, a nemzeti ünnep rendezvényén.
 
Mindkét helyszínen egyre kevesebb személy vonult utcára, jegyzi meg a Krónika. Az elmúlt évtizedekben a legnagyobb terrorcselekményeket a román hatóságok követték el – mondta ma a szentgyörgyi felvonuláson Gazda Zoltán, Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, aki szerint Bekét mondvacsinált okok miatt hurcolták meg.
 
A Gyergyószéki Székely Tanács keddi közleményében szintén hatósági manipulációnak nevezte a történteket. „Évek óta tapasztalható, hogy a hatóságok aktív hozzájárulásával egyre erősödik az országban a kisebbségellenes hangulat. Üldözik a székely jelképeket és a magyar feliratokat, jogokat vonnak vissza, biztonsági kockázatnak nyilvánítják a székelyek autonómiaküzdelmét, a titkosszolgálatok pedig nyíltan szerepet vállalnak az autonómia kivívásának a megakadályozásában” – olvasható a közleményben.
 

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is beszállt, tájékoztatni fogja a nemzetközi közvéleményt az eljárásban tapasztalt rendellenességekről – számol be a Krónika.

Hirdetés