Meglepetés: Románia továbbra is ellenzi a kvótát

Kormányok jönnek-mennek, de a migránspolitika (változatlan) marad.
Hirdetés

A migránsoknak az uniós tagállamok közötti elosztására vonatkozó kvótarendszer ellenzéséről Dacian Cioloș miniszterelnök nyilatkozott kedden a román parlament európai ügyek szakbizottságában, ahol ismertette mandátumát, amellyel képviselni fogja Romániát a december 17. és 18. sorra kerülő EU állam- és kormányfők tanácskozásán. A parlamenti szakbizottság nagy többséggel hagyta jóvá a kormányfő megbízatását. 

Romániát rendszerint az elnök képviseli az Európai Tanács ülésén, de Klaus Johannis államfő most Cioloșt bízta meg ezzel a feladattal.

Köztudott, hogy Románia szeptemberben az európai uniós belügyminiszteri fórumon Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával együtt a kötelező kvótarendszer ellen szavazott.

A kormányfő egyébként úgy véli, Brüsszel intézkedései eddig többnyire a migráció következményeinek kezelésére irányultak, és kevésbé az okokra. Románia továbbra is szorgalmazza, hogy Brüsszel a migráció okaival is foglalkozzon, és találjon megoldásokat a jelenség ellenőrzésére. Hangsúlyozta, a migránsok állandósított elosztási rendszere nem oldhatja meg a probléma okait, hanem csak a következmények kezelésére alkalmas. 

Johannis korábban a menekültkérdésben az Európai Unió külső határai megerősítésének és a szíriai béke megteremtésének szükségességét hangoztatta.

Hirdetés