Szatmárnémeti: feltörték a városi térfigyelő kamerák rendszerét

Bárki belenézhetett a felvételeikbe. Sőt irányíthatta is őket.
Hirdetés

Bárki a rendőrök szemszögéből követte figyelembe Szatmárnémeti mindennapjait, miután kiderült: a városi rendőrség úgy üzemelte be a város számtalan pontján felszerelt köztéri megfigyelő-kamerákat, hogy nem védte le azokat megfelelően külső behatolók ellen. Könnyen feltörhető volt nagy részük az interneten keresztül, állítólag napokig nézhette bárki a világon azt, amit csak rendőröknek, nyomozóknak, titkosrendőröknek, ügyészeknek, bíráknak és egyéb hatósági személyeknek lett volna szabad látniuk a teljes diszkréció jegyében és a személyiségi jogok védelmének szellemében.

Ráadásul nemcsak a mozgóképeket lehetett nézni, hanem a kamerákat állítólag mozgatni is lehetett, mindenféle külön hardveres vagy szoftveres felszerelés nélkül. A kamerakép ma már nem elérhető, ahogy a városi rendőrség informatikusa tudomást szerezett a dolgokról, megtette a szükséges lépéseket.

Azonban amíg működött a közvetítés, sokan éltek a lehetőséggel, hogy kikukucskáljanak a kamerák objektívjén keresztül, internetkapcsolattal rendelkező telefonjaikkal fiatalok szórakoztak azzal például a december elsejei ünnepségek idején is, hogy magukra irányítva a kameraképet integettek társaiknak, akik a város valamelyik másik részén nézték ugyanannak a kamerának a képét.

A rendőrség egyelőre nem indított hivatalos eljárást a hacker(ek) ellen, mert nem igazán tudják, hogy kit kellene feljelenteni.

Kép: portalsm.ro

Hirdetés